DIA DE LES BIBLIOTEQUES 2023

El Dia de les Biblioteques, com a reconeixement de la feina bibliotecària, se celebra cada 24 d'octubre en memòria de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, incendiada en 1992 durant el conflicte balcànic. Des de 2019 el Ministeri de Cultura i Esport impulsa la celebració amb el lema “Aptes per a tots els públics”, amb la publicació d'un cartell oficial i amb un fil conductor diferent cada any.
El tema d'enguany, "Teixint Comunitats", pretén destacar el paper fonamental que les biblioteques exercim en la construcció de vincles forts dins de les nostres comunitats. Som centres de connexió i aprenentatge, on les històries, les experiències i els coneixements són els fils que uneixen als ciutadans.
Les biblioteques no som edificis plens de llibres: som cors palpitants dins de les nostres comunitats, som espais de trobada i de diàleg. El Dia de les Biblioteques posa en valor el treball que realitzam totes les biblioteques espanyoles, de totes les tipologies (públiques, escolars, universitàries, especialitzades i nacionals/regionals), per a connectar als usuaris, crear xarxes de suport i col•laboració, fomentar la participació i el diàleg ciutadà, fer accessible la cultura i el coneixement a tota la població, independentment de l’edat, gènere, raça o lloc de residència.
Imaginam les biblioteques com uns telers on s'embasten relacions i coneixements, on es ferma el sentit de pertinença. "Teixint Comunitats" emfatitza aquesta important funció social de les biblioteques, donant forma a la nostra comprensió col•lectiva, facilitant l’intercanvi de diferents idees i proporcionant un espai segur per al creixement personal i col•lectiu. Cada visita, cada lectura, cada conversa, aporta el seu fil únic a aquest teixit comunitari. A través d'aquests intercanvis i connexions, les nostres diferències i similituds s'uneixen, mostrant la diversitat i riquesa de les nostres comunitats.
L'any passat, vam celebrar el Dia de les Biblioteques amb la nostra primera “Biblioteca humana", un esdeveniment en el qual les persones es converteixen en llibres i es presta la seva conversa per a compartir la seva experiència i aprendre d'ella. La iniciativa té com a objectiu eliminar prejudicis i crear comunitat. Aquesta primera experiència va tenir un gran èxit, tant per als llibres com per als lectors, i es va repetir amb diferent temàtica.
Enguany tornarem a organitzar la “Biblioteca Humana” en el Dia de les Biblioteques amb la temàtica de la creació de comunitats. Les persones que participen com a llibres han tengut un paper important en la creació o en el desenvolupament de comunitats, entorn de la biblioteca o relacionades amb ella, i novament compartiran les seves històries amb els lectors.
La programació d'octubre inclou altres activitats dedicades a aquesta celebració. El taller d'enquadernació fa una edició especial el dimarts 17 per a crear un llibre acordió, i el divendres 20 en el taller de cianotípia es treballarà sobre una lletra capitular o caplletra, la lletra de gran format a vegades decorada que dona inici a un text. En la programació infantil dedicam un contacontes el mateix dia 24 amb el títol “Cuando crecen puertas por todas partes”, a càrrec de Belén Otxonera.

