CONFERÈNCIA DE BÁRBARA GIL

El dissabte passat, el 10 de juny, assistírem a la conferència de l'escriptora Bárbara Gil titulada "La narrativitat en la construcció de mites i llegendes", dins del cicle Biblioteca d'Escriptores. La seva novel·la més recent, La leyenda del volcán, ens submergeix en un evocador romanç històric que té per escenari el paradís de Costa Rica.
Bárbara Gil, una dona optimista i viatgera, comparteix amb entusiasme el que gaudeix a cada projecte que emprèn. Per a ella, el millor moment de la vida és quan està creant expectatives. Ens va parlar del seu viatge al Río Celeste, a Costa Rica, “el lloc on Déu va rentar els pinzells després de pintar el cel.”
Durant la conferència, Bàrbara Gil va compartir una perspectiva fascinant sobre els escriptors, comparant-los amb brúixoles o mapes. En el seu cas, es va autodenominar com una escriptora brúixola, una escriptora sensorial. També va abordar el concepte de narrativitat com l'esquelet d'una història. Va destacar que la fortalesa d'una història resideix en la càrrega poètica, és a dir, en la capacitat per evocar emocions i transmetre significat més enllà dels esdeveniments en si. A més, va esmentar Aristòtil, el filòsof grec de l'antiguitat, que va establir una estructura bàsica per a la narrativa.
Els mites estan intrínsecament relacionats amb la representació de semidéus i s'han utilitzat com a vehicles per transmetre els valors i les creences d'una societat. No obstant això, actualment hi ha un creixent interès pels antiherois, personatges complexos i realistes que reflecteixen les lluites i desafiaments humans. Aquests antiherois són més propers a la realitat i presenten dilemes ètics i emocionals, més matisats que els herois mítics tradicionals.
El cicle de conferències de la Biblioteca d'Escriptores continuarà amb la participació de l'escriptor Ben Clark el proper 5 d'octubre.

