ACCÉS ALS FONS PATRIMONIALS DIGITALITZATS

El passat mes de desembre varen acabar, després de mig any de feina, les tasques de la digitalització d’una part del fons antic i hemerogràfic de la biblioteca. Aquest projecte, que ha anat a càrrec de la Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria del Ministerio de Cultura y Deporte, ha suposat la digitalització de més d’un milió de pàgines de premsa històrica i de manuscrits, que en els propers mesos es podran consultar íntegrament a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica (BVPH) [https://prensahistorica.mcu.es/es/inicio/inicio.do] i a la Biblioteca Virtual de Patrimonio Bibliográfico (BVPB) [https://bvpb.mcu.es/es/inicio/inicio.do], així com als principals portals d’accés al patrimoni digital a nivell estatal i europeu, Hispana [https://hispana.mcu.es/es/inicio/inicio.do] i Europeana [https://www.europeana.eu/es].
El projecte de digitalització dels fons patrimonials de la biblioteca ha rebut el finançament de la Unió Europea, a través dels fons Next Generation UE, i es va adjudicar a l’empresa Vinfra per un import de 326.827 €, sense impostos. S’han pogut digitalitzar més de 780.000 pàgines de premsa local, corresponent a algunes de les capçaleres més destacades de la premsa de Mallorca de finals del segle XIX i de la primera meitat del segle XX, que encara restaven sense digitalitzar o que només ho estaven de forma parcial.
En aquest sentit, s’han digitalitzat els diaris La Almudaina, Correo de Mallorca, El Día i La Última Hora, fins a l’any 1952, data límit per a l’entrada al domini públic, a més del diari Baleares, que s’ha pogut digitalitzar fins a l’any 1983. Un altre dels nous títols que s’incorpora al patrimoni digital és el Boletín Oficial de Mallorca, Boletín Oficial Balear o Boletín Oficial de la Provincia de las Baleares, noms de les publicacions que varen precedir a l’actual Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).
Entre les obres digitalitzades es troben alguns títols de premsa en llengües estrangeres publicats a Mallorca, com Die Insel, The Majorca Sun, Le Jeudi o The Daily Palma Post. També hi són presents altres capçaleres de caire político-sindical, com Acción Sindical, Actividad, Adelante, Aquí Estamos, Defensa Obrera, Falange, Justicia, El Luchador o Voz y Voto, així com de caire cultural i literari, amb Iris i La Justicia. De la premsa local hem de fer esment a la publicació El Felanigense, El Felanitxer o Felanitx, així com els setmanaris Sóller i La Voz de Sóller.
Els manuscrits i impresos digitalitzats representen un total de 502 volums, sumant més de 256.000 pàgines. Són obres compreses entre els segles XVI i el XVIII, provinents dels diferents convents de Mallorca, majoritàriament destinades a la predicació, l’ensenyament i la devoció dels propis frares. Es troben manuscrits de personatges com Bonaventura Serra, Josep Bassa o Gaietà de Mallorca, a més de diverses obres de temàtica lul·liana.
La digitalització d’aquests fons permet facilitar l’accés de tothom, de manera lliure i en obert, al patrimoni bibliogràfic i documental, tot garantint-ne la seva conservació.

