DIES PER CELEBRAR LA CULTURA

El mes de març té molts de dies assenyalats relacionats amb la cultura, i a la biblioteca els volem celebrar tots, amb la participació d’autors, actors, músics i tots els creadors de la nostra comunitat. En aquest sentit, hem celebrat el primer Dia del Còmic, el 17 de març, el Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, i el Dia Mundial del Teatre, el dia 27 de març.
Per primera vegada s’ha celebrat a Espanya el Dia del Còmic, una declaració amb la que es pretén reconèixer el valor del còmic, la història i la seva importància en el context actual, la diversitat, creativitat i qualitat. La data triada, el 17 de març, és el dia en què es va publicar, el 1917, el primer número de la revista d'historietes TBO, que va marcar una fita en la popularització del còmic. El Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb la Sectorial del Còmic, publica el cartell commemoratiu, dissenyat per Max, Premi Nacional del Còmic 2007, i organitza una jornada d'activitats en tot el territori nacional.
A la Biblioteca Publica de Palma es va organitzar, en col•laboració amb el Clúster de Còmics i Nous Media de Mallorca, una taula d’intercanvi de còmics i un taller d’il·lustració per joves a càrrec d’Aina Llobera. El dissabte es va oferir la conferència “La representación LGTBI+ a través del manga” a càrrec de Laura Fuentes i Kevin Peláez, @mangasyotrasvinetas.
El 21 de març vàrem celebrar el Dia Mundial de la Poesia amb un recital organitzat pel poeta Pere Joan Martorell, acompanyat de Josep Lluís Aguiló i Miquel Cardell, amb l’actuació musical de Jansky, un duo integrat pel músic Jaume Reus i la poeta Laia MaLo, en un projecte avantguardista que conjunta música electrònica i poesia. Vàrem poder viure una festa de la poesia amb escriptors mallorquins d’estils molt diferents, que ens transmeteren allò que els ha donat la poesia, a més de poder escoltar poesia i música electrònica com no s’havia fet mai a la biblioteca.
El 27 de març, Dia Mundial del Teatre, vàrem organitzar una nova edició del Biblioteatre, amb Òrbita Teatre. Novament, els espais de la biblioteca es varen transformar en escenaris de tres obres breus: “Capítol 1”, amb la direcció d’Alicia Garau i interpretada per Aina Jagla i Héctor Seoane, “El somni de les Crisàlides”, escrita i dirigida per Àlex Tejedor i interpretada per Marina Font i Joan Bibiloni, i “Qüestió de principis”, dirigida per Bernat Molina i interpretada per Aina Cortès i Jaume Sureda.

